Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Cronologia si actiunile intreprinse

Cronologia si actiunile interprinse

18 martie 2010 - Consiliul Local al Sectorului 2 emite hotararea 44/18.03.2010 prin care solicita „trecerea imobilului din Str. Fabrica de Glucoza nr. 2-4 din domeniul public al statului si din administrarea M.Ap.N. in domeniul public al Sectorului 2 al Municipiului Bucuresti” in vederea inlocuirii constructiilor existente cu locuinte colective (modelul ANL). In hotarare nu se mentioneaza faptul ca la aceasta adresa functioneaza din 2006 pana in prezent, Muzeul Aviatiei. (HCLS2 nr.44 poate fi gasit in sectiunea Documentatie a proiectului sau poate fi consultat pe site-ul Primariei Sector 2).

Aprilie 2010 – In publicatia periodica lunara a Consiliului Local al Sectorului 2, „Foisorul de Foc” Nr.30 din aprilie 2010, se publica un articol care sub titlul „Primaria pregateste un amplu program de constructie a locuintelor sociale”, prezinta Hotararea 44, articol in care se specifica faptul ca CLS2 cere de la MApN un teren de 11.9ha („Foisorul de Foc” Nr.30 din aprilie 2010 poate fi gasit in sectiunea Documentatie a proiectului).

Aprilie 2010 - Apar primele sesizari despre situatia Muzeului Aviatiei si se infiinteaza un grup de initiativa compus din entitati asociative din cadrul societatii civile si persoane particulare. Sub coordonarea Asociatiei “Aripi Romanesti” acest grup de initiativa se reuneste si incepe atat demersurile publice pentru lamurirea situatiei cat si actiunile pentru a opri distrugerea muzeului. Pe lista de sustinatori se aduna repede persoane private, personalitati de marca si importante organizatii neguvernamentale; lista semnatarilor va creste odata cu inaintarea proiectului.

Aprilie 2010 – Asociatia “Aripi Romanesti” trimite catre Statul Major al Fortelor Aeriene o sesizare privind situatia grava a Muzeului Aviatiei. Desi exista confirmarea primirii prin fax a sesizarii, Statul Major al Fortelor Aeriene evita raspunsul si nu va aloca solicitarii un numar de inregistrare. Evident nu primim nici un raspuns oficial.

17 aprilie 2010 - Apar primele ecouri in presa, initial in Adevarul de Seara, apoi in Jurnalul National si ulterior in Evenimentul Zilei, Gandul si altele. Textele publicate atunci pot fi consultate in sectiunea Documentatie a proiectului.

19 aprilie 2010 – In sedinta senatului din 19 aprilie 2011, senatorul PDL de Teleorman, dl . Alexandru Mocanu il interpeleaza pe Ministrul Apararii, dl. Gabriel Oprea, pe tema situatiei Muzeului Aviatiei – atasat

19 aprilie 2010 – Asociatia “Aripi Romanesti” redacteaza si trimite mai multe sesizari oficiale catre mai multi ministri si ministere (Ministerul Culturii si Patrimoniului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Apararii Nationale)

19 aprilie 2010 – In cererea nr. 160 din data de 19.04.2010, CeRe solicita Ministerului Apararii Nationale informatii privind dimensiunile suprafatei actuale a Muzeului Aviatiei.

19 aprilie 2010 – Ministerul Apararii Nationale emite comunicatul oficial nr. 92/2010 in care precizeaza ca „In prezent, specialistii MApN, ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului si ai administratiei locale a Sectorului 2 al Capitalei cauta solutii prin care, fara a fi afectata activitatea muzeului, sa poata fi utilizata o suprafata de teren excedentara din cazarma in care functioneaza muzeul, pentru construirea de locuinte ANL, din care 30–40% sa fie repartizate personalului Fortelor Aeriene Romane.

20 aprilie 2010 – Se initiaza o petitie online pentru salvarea muzeului. Pe lista se gasesc peste 3000 de semnaturi dintre care multe apartin unor somitati in domeniu.

20 aprilie 2010 – MApN raspunde la solicitarea CeRe nr. 160 din data de 19.04.2010, formulata in baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, prin care ne interesam „care este suprafata actuala a Muzeului Aviatiei”, informand ca suprafata actuala a Muzeului Aviatiei este de aproximativ 10 ha.

22 aprilie 2010 – La solicitarea Asociatiei “Aripi Romanesti” catre CLS2 de a pune la dispozitie conform legii transparentei decizionale, textul complet al HCL44 incluzand anexelele, Primaria raspunde ca acestea (anexele) nu se incadreaza in prevederile articolului 6 din Legea numarul 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public, cu modificarile si completarile ulterioare. Acelasi raspuns in primeste si CeRe pentru o solicitare similara , motiv pentru care CeRe a deschis un proces in contencios administrativ (pe care l-a pierdut ulterior).

26 aprilie 2010 – Grupul de initiativa si organizatiile individuale redacteaza si trimit scrisori deschise catre un set de ministere considerat interesat.

26 aprilie 2010 - Se redacteaza si se trimite o scrisoare deschisa catre Primarul Sectorului 2 si catre Consiliul Local al Sectorului 2, care se inregistreaza la registratura Primariei Sectorului 2.

26 aprilie 2010 - La initiativa domnului Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2, la sediul primariei de sector are loc o intalnire, intre domnia sa si reprezentantii grupului de initiativa. In aceasta intalnire domnul Neculai Ontanu ne promite urmatoarele :

  • ca va sustine si efectua revocarea HCL44/2010 la urmatoarea sedinta a Consiliului Local Sector 2
  • ca se ocupa de transmiterea catre MApN a faptului ca Primaria Sectorului 2 renunta la solicitarea preluarii terenului Muzeului Aviatiei pentru constructia de blocuri ANL
  • ca va ajuta stabilirea unui parteneriat intre Primaria Sectorului 2, Muzeul Aviatiei si organizatiile neguvernamentale si grupurile interesate pentru a stabili un program de dezvoltare si punere in valoare a Muzeului Aviatiei. S-a propus implementarea unui fel de comitet care sa preia fonduri structurale pentru dezvoltarea muzeului.
  • ca toate aceste promisiuni de mai sus se vor oficializa in acte in zilele urmatoare celei de 26 aprilie 2010.

27 aprilie 2010 – Ordinul Arhitectilor din Romania adreseaza o scrisoare Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, in care explica situatia Muzeului Aviatiei.

10 mai 2010 - reprezentanti ai grupului de initiativa participa la Sedinta a Consiliului Local Sector 2 Bucuresti din 10.05.2010, unde nu se discuta problema Muzeului! Dl. primar Ontanu nu a introdus pe ordinea de zi retragerea hotararii 44, asa cum a promis pe 26 aprilie 2010 in intalnirea dintre dansul si organizatiile interesate de soarta Muzeului Aviatiei. Am fost primiti la sedinta, am participat dar discutia hotararii nu a fost introdusa pe ordinea de zi, nu am fost lasati sa impartim in sala scrisorile deschise catre consilieri, iar scrisoarea depusa pe 26 aprilie la registratura/inregistrata in atentia consilierilor nu a ajuns la acestia. Nu am putut sa luam cuvantul deoarece publicul nu poate lua cuvantul. Motivatia neintroducerii a fost ca problema noastra nu face obiectul unei sedinte extraordinare si poate fi abordata intr-una ordinara. Asteptam prima sedinta ordinara. Asadar, de pe 26.04.2010 pana pe 10.05.2010, nici una din promisiuni nu s-a realizat.

17 mai 2010 – 26 mai 2010 - Pentru a opri distrugerea, mai multe ONG-uri depun la Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniului Cultural National a Municipiului cereri de clasare in regim de urgenta a constructiilor si terenului din strada Fabrica de Glucoza nr.2-4, Bucuresti.Cererea de clasare depusa la Directia Municipiului Bucuresti si la Ministerul Culturii este insotita de : descrierea muzeului, fotografii din 1915-1945, fotografii din zilele noastre si planul de dezvoltare al muzeului pe un A3. Toate documentele sunt disponibile in sectiunea Documentatie a proiectului).

17 mai 2010 – Asociatia „Aripi Romanesti” și Fundația “Erou Capitan Aviator Alexandru Șerbanescu” depun la Directia pentru Cultura si Patrimoniul Cultural National a Municipiului Bucuresti cererea de clasare pentru terenul și construcțiile din strada Fabrica de Glucoza nr.2-4, Bucuresti , care primește numarul de inregistrare 845/17.05.2010. La aceasta cerere nu s-a primit nici un raspuns oficial nici pana la data de 31.01.2012 – practic niciodata! Cererea solicita clasarea ca sit / monument istoric a cladirilor și terenului la categoria A.

25 mai 2010 - CeRe (Centrul de Resurse pentru participare publica) depune la Directia pentru Cultura si Patrimoniul Cultural National a Municipiului Bucuresti cererea de clasare pentru terenul și construcțiile din strada Fabrica de Glucoza nr.2-4, Bucuresti , care primește numarul de inregistrare 906/15.05.2010. Cererea solicita clasarea ca sit / monument istoric a cladirilor și terenului la categoria A. Cererea este semnata și de Observatorul Urban al Uniunii Arhitecților din Romania, Asociația Salvați Bucureștiul, Fundația Pro Domo, Asociația ViitorPlus și Asociația RPER – Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie.

26 mai 2010 - CeRe (Centrul de Resurse pentru participare publica) depune la Ministerul Culturii si Patrimoniului, cererea de clasare pentru terenul și construcțiile din strada Fabrica de Glucoza nr.2-4, Bucuresti , care primește numarul de inregistrare 2072/26.05.2010. Cererea solicita clasarea ca sit / monument istoric a cladirilor și terenului la categoria A. Cererea este semnata si de Observatorul Urban al Uniunii Arhitecților din Romania, Asociația Salvati Bucureștiul, Fundația Pro Domo, Asociatia ViitorPlus și Asociatia RPER – Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie.

26 mai 2010 - Asociatia Aripi Romanesti primeste, de la Primaria Sectorului 2, o scrisoare ca rezultat al cererilor depuse. in scrisoare se arata ca Primaria nu a cerut terenul Muzeului Aviatiei

4 iunie 2010 - Ministerul Transporturilor prin domnul Catalin Radu, director a trimis un raspuns oficial la sesizarea depusa de noi in care afirma ca „am adresat, sub semnatura domnului ministru Radu Berceanu, o scrisoare ministrului apararii nationale, domnul Gabriel Oprea cu rugamintea de a nu promova o eventuala solicitare a Consiliului Local al Sectorului 2 Bucuresti de transfer al terenului pe care functioneaza Muzeul Aviatiei”.

18 iunie 2010 – In condițiile lipsei unui raspuns oficial din partea Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National a Municipiului Bucuresti , CeRe inainteaza catre aceasta direcție o sesizare pentru a cere motivul pentru care nu s-a primit nici un raspuns la cererea de clasare, desi termenul legal este de 3 zile, iar Comisia care trebuia sa ia in discutie subiectul se intrunise deja.

19 iunie 2010 - Program la Muzeul Aviatiei – Fundația “Erou Capitan Aviator Alexandru Șerbanescu”

22 iunie 2010 – CeRe primeste o comunicare oficiala din partea Directiei pentru Cultura si Patrimoniu National a Municipiului Bucuresti potrivit careia a fost declansata, incepand cu 22 iunie 2010, procedura de clasare ca monument istoric a Muzeului Aviatiei (teren si constructii aferente). Aceasta procedura prevede ca timp de 1 an de la aceasta data nu se vor putea aduce modificari terenului sau construcțiilor vizate, implicit ca nu se pot construi locuințe ANL pe acest teren. In timpul acestei perioade de 1 an vom lucra la construirea unui dosar complet pe baza caruia Comisia sa ia o decizie definitiva.

26 iunie 2010 - Are loc o intalnire intre reprezentantii grupului de initiativa si domnul Nicolae Stan directorul Directiei pentru Cultura si Patrimoniu National a Municipiului Bucuresti. Scopul intalnirii este de a ne lamuri ce trebuie sa contina dosarul complet de clasare.

2 iulie 2010 – Consiliul Local al Sectorului 2 adopta o noua hotarare prin care solicita trecerea a 4.5ha din cele 10ha ale Muzeului Aviației in proprietatea Consiliului Local al Sectorului 2. Practic in loc sa anuleze cererea din 18 martie 2010, ea este reformulata pentru a se construi locuinte ANL pe 4.5ha.

14 iulie 2010 – Guvernul Romaniei hotaraste prin HG714/14.07.2010, trecerea a 4.53ha din proprietatea MApN in proprietatea Consiliului Local al Sectorului 2. Decizia este publicata in Monitorul Oficial nr. 516/23.07.2010

29 iulie 2010 – CeRe depune contestatie la Ministerul Culturii si Patrimoniului pentru ca nu a fost respectata procedura de clasare. Procedura de clasare demarata in 22 iunie 2010 se refera la 10ha iar acum practic 4.53ha din cele 10ha sunt tratate diferit. CeRe considera ca Ministerul Apararii Nationale incalca prevederile legii 422/2001 care stipuleaza ca pe durata celor 12 luni cladirea propusa spre clasare are statut de monument istoric.

In toamna lui 2010 terenul este dezmembrat si impartit intre MApN si CLS2 iar o parte din cladiri sunt demolate – nu cele istorice.

7 septembrie 2010 – In comunicatul de presa nr.228 al Ministerului Apararii Nationale, se precizeaza ca Ministrul Apararii Nationale, domnul Gabriel Oprea participa, impreuna cu Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea si cu primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu, la lansarea proiectului de construire de locuinte pentru tineri, in regim ANL, pe terenul situat in strada Fabrica de Glucoza nr. 2-4, din sectorul 2 al Municipiului Bucuresti,

15 septembrie 2010 – Contestatia CeRe din 29.07.2010 primeste raspuns iar Ministerul Culturii si Patrimoniului cere Directiei pentru Cultura si Patrimoniu National a Municipiului Bucuresti sa ia masuri pentru a fi analizate toate elementele care ar putea fi clasificate.

30 martie 2011 - In baza legii 544/2001 a liberului acces la informatiile de interes public, – Asociatia „Aripi Romanesti” solicita Muzeului Aviatiei o copie dupa actele de proprietate, intabulare si cadastru asupra terenului din Fabrica de Glucoza nr.2-4. Documentele sunt solicitate pentru completarea dosarului de clasare depus in luna iunie 2010 la Directia pentru Cultura si Patrimoniu National a Municipiului Bucuresti.

13 mai 2011 – Asociatia „Aripi Romanesti” depune la Directia pentru Cultura si Patrimoniu National a Municipiului Bucuresti ultimele componente necesare dosarului de clasare – studiul istoric si plansele, realizate de partenerii de la Asociația pentru Arheologie Industriala, precum si actele de proprietate, intabulare si cadastru ale muzeului

17 noiembrie 2011 – Ministrul Culturii și Patrimoniului emite ordinul nr. 2709 privind clasarea ca monument istoric, categoria Ansamblu, a Muzeului Aviației.

5 ianuarie 2012 - Dupa aproape doi ani de campanie de advocacy și dupa multiple acțiuni, grupul de inițiativa obține o victorie clara: Muzeul Aviației este clasat ca monument istoric. Monitorul Oficial nr.8 din 05.01.2012 publica Ordinul nr. 2709 din 17 noiembrie 2011 al Ministrului Culturii și Patrimoniului privind clasarea ca monument istoric, categoria Ansamblu, a Muzeului Aviației.

Totusi zona dezmembrata destinata ANL-urilor este in zona de protectie iar pentru autorizarea unor constructii acolo trebuie aviz de la Directia de Cultura Bucuresti

In acest sens, pe viitor se impune monitorizarea permanenta a deciziilor si avizelor date de Directia de Cultura Bucuresti.

 

Sharing is caring