Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu
Descrierea proiectului

Descrierea proiectului

Denumirea proiectului: „OPRESTE DISTRUGEREA MUZEULUI AVIATIEI!”

Initiatorul proiectului: Asociatia „Aripi Romanesti”

Direcție strategica: Pastrarea si promovarea istoriei aviatiei

Scopul proiectului: Definirea si sustinerea unei campanii de advocacy care sa aiba ca rezultat stoparea proiectului autoritatilor referitor la constructia de locuinte ANL pe terenul unde functioneaza Muzeul Aviatiei din Bucuresti.

baner_mav_ar

 

Cine

Pasionații de aviație din Romania, indignați de faptul ca Primaria Sectorului 2 intentioneaza sa construiasca blocuri ANL pe terenul pe care functioneaza Muzeul Aviatiei – institutie de cultura unica in Romania – si-au unit eforturile pentru a impiedica aceasta decizie a autoritatilor locale.

Cauza

Totul a pornit de la publicarea in periodicul lunar al Consiliului Local al Sectorului 2, „Foisorul de Foc” Nr.30 din aprilie 2010, a unui articol numit „Primaria pregateste un amplu program de constructie a locuintelor sociale”, ce descrie cum se vor construi locuinte ANL pe terenul de 11.9ha al Muzeului Aviatiei, conform Hotararii nr. 44/18.03.2010.

Asociatia “Aripi Romanesti” coaguleaza in jurul sau un grup de inițiativa compus din entitați asociative din cadrul societații civile și persoane particulare. Sub coordonarea Asociatiei “Aripi Romanesti” acest grup de inițiativa se reuneste si incepe demersurile publice pentru lamurirea situației cat și o lunga lupta pentru a opri distrugerea muzeului.

Grupul considera ca prin cedarea sau restrangerea spatiului muzeului, patrimoniul unic al acestuia se va distruge si porneste proiectul cu numele „OPRESTE DISTRUGEREA MUZEULUI AVIATIEI!”

Actiuni in campanie

Grupul de initiativa a inceput prin stabilirea obiectivelor proiectului pentru ca apoi sa treaca la identificarea surselor de sprijin si de opozitie si la definirea planului de actiune.

Obiective

· Implementarea unei campanii de constientizare a publicului larg asupra demersurilor autoritaților de distrugere a patrimoniului

· Informarea publicului larg in ceea ce priveste valoarea culturala pe care o are Muzeul Aviatiei – terenul, cladirile si patrimoniul muzeului

· Mobilizarea mass-media si obtinerea vizibilitatii in presa in privinta cauzei

· Coalizarea publicului in jurul cauzei si atragerea celor mai importanti actori din societatea civila specifica aviatiei (ONG-uri, institutii si personalitati din tara si strainatate)

· Informarea autoritatilor implicate asupra cauzei si asupra actiunilor grupului de initiativa

· Demersuri si apeluri catre autoritati pentru sprijin oficial (primar, guvern, președintele Romaniei)

· Obtinerea clasarii ca monument istoric a Muzeului Aviatiei (cladiri si teren, ca ansamblu) fapt ce are ca rezultat protectia oficiala a muzeului, terenului si cladirilor.

Actiuni

· Elaborarea si transmiterea unei scrisori deschise care sa traga semnalul de alarma si care sa coalizeze

· Petitie online / Social cause / Facebook

· Mediatizare in online (bloguri, forumuri, liste de discutii, facebook, twitter etc).

· Desfasurarea unor evenimente la muzeu, cu sau fara sprijinul acestuia, care sa creasca numarul de vizitatori si care sa aduca muzeul in constiinta publicului larg.

– vizite ale unor grupuri organizate de elevi

– cresterea numarului de vizitatori ai muzeului prin promovarea altor evenimente (la Noaptea Muzeelor 2010 , promovarea noastra a adus mai multi vizitatori decat oricand – aproximativ 1700 de vizitatori. Cu aceasta ocazie a fost organizat si un concurs de fotografie nocturna iar unul din pasionatii de fotografie a realizat un tur virtual al Muzeului. )

· Scrierea si depunerea unei cereri si a unui dosar pentru clasarea ca monument istoric a Muzeului Aviatiei (cladirilor si terenului, ca ansamblu)

  • Abordarea consilierilor locali din Consiliul Local Sector 2
  • Monitorizarea permanenta a site-urilor Primariei Sectorului 2, a guvernului si ministerelor implicate si interesate

Institutii vizate

  •  Consiliul Local si Primaria Sectorului 2, initiatorii demersului
  • Ministerului Apararii Nationale, care are in subordine Muzeul (Muzeul avand statut de unitate militara). Acesta ar trebui sa fie initiatorul proiectului de hotarare de guvern prin care sa fie cedat terenul.
  • Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, care are o sectiune de aviatie civila, invitat sa sustina mentinerea Muzeului in actuala locatie
  • Ministerul Dezvoltarii Regionale, care gestioneaza programul de locuinte ANL
  • Ministerul Administratiei si Internelor, care ar putea avea o pozitie fiind initiativa unei administratii locale.
  • Ministerul Culturii si Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural national a Municipiului Bucuresti, intrucat Muzeul este o institutie de cultura si se afla pe un sit istoric (fosta locatie a Aerodromului Pipera), invitate sa ia o pozitie oficiala

Rezultate

In urma solicitarilor si dosarului de clasare depuse la Ministerul Culturii si Patrimoniului, acesta dispune in 11 noiembrie 2011, clasarea ca monument istoric, categoria Ansamblu, a Muzeului Aviatiei (prin Ordinul nr. 2709 din 17 noiembrie 2011 al Ministrului Culturii și Patrimoniului publicat in Monitorul Oficial nr.8 din 05.01.2012)

Astazi, in urma actiunilor noastre, cladirile istorice (cladirea principala, biblioteca si cele trei hangare) sunt clasate ca monument istoric, categoria B, ansamblu. Acest ansamblu are o zona de protectie in jurul sau, zona ce cuprinde toata suprafata initiala a muzeului, cele 10ha.

Terenul de 10ha a fost dezmembrat, iar pe 4.53ha, acum in proprietatea Consiliului Local Sector 2, s-a demarat proiectul de constructie de locuinte ANL. Totusi zona dezmembrata destinata ANL-urilor este in zona de protectie iar pentru autorizarea unor constructii acolo trebuie aviz de la Directia de Cultura Bucuresti

 

Sharing is caring