by D13-th_Toppy » Mon Nov 24, 2008 2:43 pm
Da, ar fi foarte fain sa punem pe picioare un Mig-15, un Mig-17, un IAR-93, si eventual un IAR-80 (yeah, right). Sa facem ceva de genu Farbourough sau mai stiu eu ce, odata pe an. Ca e Romania, Germania sau Uzbekistanu' de sud-vest e mai putin relevant cand e vorba de pusul in practica. Chestia asta pe langa costuri (care ar fi exorbitante, evident), ar insemna o munca... ceva mai mult decat enorma. Da, ok, voluntari ar fi destui, eu unul m-as oferi cateva zile sa mesteresc la ceva in scopul asta numai ca pentru asa ceva iti trebuie personal calificat... si pentru personal calificat iti trebuie bani.. si iar ajungem la costuri...
Oricum, trecand un pic de mentalitate, ce rost ar avea ca toate aeronavele din muzee sa fie in stare de zbor? Nu-s gica contra, e doar o gandire la rece... ia de exemplu planoarele din muzee... le pui in stare de zbor... si la ce bun? aduni 3-4 planoare care n-o sa faca nimic altceva decat sa fie expuse, fiindca zburatul cu ele n-ar interesa pe nimeni... serios... cine vrea sa vada un planor zburand (nu vorbim de acrobatie)? Eu ca planorist as vrea.. in schimb Nea' Gigel care aude ca e miting si vine pe un aerodrom sa-l vada e total neinteresant de ceva care abia fasaie pe sus, si zboara in linie dreapta. Nea' Gigel prefera sa vina cu familia, si s-o puna de picnic pe T-eu, ca a vazut el o carpa deja intinsa pe jos. (Asta o vazui cu ochii mei).
Toti Gigeii din romania prefera sa vada o Extra dandu-se peste cap sau cateva elicoptere facand zgomot deasupra Statuii Aviatorilor, ca asta il impresioneaza pe el. Cand o sa apara Zlinurile, BN-2urile, un Nardi si un Yak-11, o sa caste plictisit si o sa plece spre casa cat inca nu e aglomeratie pe drum.
Singurii interesati de asta ar fi pasionatii de aviatie. Pe care cam poti sa-i bagi intr-un autocar la cat sunt de multi.
In concluzie... merita Gigeii muritori efortul asta?
Nu.
Ok, stiu o sa sariti ca "asa cultivam pasinuea de aviatie la noi, bla bla...", c'mon. gigeii de rand au alte probleme decat zborul. Ei vad odata pe an un miting si deja sunt multumiti... din experienta iti zic, in afara de cativa "ciudati", gigelu' de rand cand vede o aeronava arunca un ochi si trece mai departe intrebandu-se daca nu-s si "masini de lux" pe acolo. Ce pana mea sa cultivam? muritorii de rand nu merita efortul, iar cei pe care ii pasioneaza o sa se zbata oricum sa faca ceva. Mai degraba ar trebui sa ii ajutam cumva pe "the few" decat sa ne punem problema poporului proletar. Si asta n-o sa o facem aducand avioanele din muzee desupra bucurestiului.
P.S. stiu ca postu' asta suna arogant, tocmai mi-a cazut curentu' la munca si am stat aproape o ora in bezna si frig... not fun... therefore am draci :ph34r:
"It's not healthy to hesitate because everytime you do you wear down a little more of your life."